Overslaan en naar de inhoud gaan

SCRIPTIE - BIER, HOP EN DE EERSTE WERELDOORLOG

BIER, HOP EN DE EERSTE WERELDOORLOG
Elien Raes
Professionele Bachelor Lerarenopleiding Secundair Onderwijs Engels & Geschiedenis - VIVES

“C’est la seule industrie encore en vie sur la territoire belge.” Meer woorden had Jean-François Maes (1873-1957), Commissaris-Generaal van de Regering voor de Burgerlijke Bevoorrading in het Onbezette België, niet nodig om de productie, de handel en de consumptie van bier tijdens de Eerste Wereldoorlog te omschrijven.

In haar bachelorproef deed Elien Raes niet alleen onderzoek naar het eindproduct bier tijdens de oorlog in de onbezette regio Groot-Poperinge, maar ook naar de productie ervan in de brouwerijen én naar de gebruikte grondstof hop. Lees hier het verhaal van een populaire drank en haar bijzondere grondstof in de Groote Oorlog.  

Met haar knappe bachelorproef won Elien Raes de RENO-award van de lerarenopleiding aan de Katholieke Hogeschool VIVES Campus Torhout. In samenwerking met haar externe begeleider Chris Vandewalle breit Elien op drie fronten een vervolgverhaal aan haar scriptie:

- De scriptie vormt de basis voor de realisatie van een vaste tentoonstelling in het Hopmuseum in Poperinge. De tentoonstelling, bestaande uit 7 panelen met foto’s, citaten, dagboekfragmenten en casussen opent op zondag 26 april 2015. 

- De scriptie geeft ook aanleiding tot een educatieve en interactieve rondleiding in het Hopmuseam in Poperingen. Aan de hand van tablets werken leerlingen aan allerlei opdrachten tijdens het museumbezoek. De zeer gevarieerde werkvormen en historisch figuur evenals ‘gids’ Joseph Lahaye (1894-1918) laten de leerlingen het verhaal van hop en bier tijdens de Eerste Wereldoorlog ontdekken. Er zijn bovendien aanknopingspunten met andere vakken zoals Frans, Nederlands, aardrijkskunde en wiskunde.

- In de zomer van 2015 zal er een boek verschijnen om dit onbekende stukje geschiedenis verder onder de aandacht te brengen van het brede publiek.