Overslaan en naar de inhoud gaan

SCRIPTIE - WOI in België: het dagelijks leven in Limburg

WOI IN BELGIË: HET DAGELIJKS LEVEN IN LIMBURG EN OMSTREKEN
Sarah Gelaesen
Professionele Bachelor Lerarenopleiding Secundair Onderwijs Geschiedenis & Nederlands


Wat hield de kleine man, vrouwen en kinderen bezig in de periode 1914-’18? Hoe hielden zijn hun gezin staande tijdens de Groote Oorlog?

Van die vragen vertrekt Sarah Gelaesen in haar eindwerk, waarin ze inzoomt op het dagelijkse leven tijdens WOI in Limburg. Na een korte schets van het verloop van WOI in Limburg, gaat ze dieper in op enkele Limburgse verhalen. Ze gebruikt een zestal thema’s waar ze haar werk aan ophangt. Zo staat ze onder meer stil bij de klederdracht in het begin van de twintigste eeuw. Maar ook de voeding neemt ze onder de loep, waarbij ze de hongersnood die België tijdens WOI teisterde bespreekt. Dat brengt haar bij het volgende thema: ziektes. Gelaesen beschrijft de meest voorkomende ziektes, hun symptomen en de behandelingen. Als toekomstig leerkracht behandelt ze ook het onderwijs in bezet en onbezet België. Tot slot heeft ze oog voor de vrijetijdsbesteding van volwassen en kinderen in oorlogstijd.

Haar scriptie mondt uit in een didactisch werk op maat van de eerste graad van het secundair onderwijs. Nochtans is dat een doelgroep die de leerstof volgens het leerplan niet hoeft te behandelen. “Toch vind ik dat ook deze leerlingen zeker naar aanleiding van de honderdste verjaardag, moeten weten wat er zich heeft afgespeeld in België tijdens de periode ’14-’18. Meer zelfs, hoe leefden en overleefden hun leeftijdsgenoten? Dit alles ontdekken zij door met de hele klas een workshop te volgen. Door zelf te exploreren bekomen de leerlingen een pakketje kennis, vaardigheden en attitudes die betrekking hebben op de Eerste Wereldoorlog”, aldus Gelaesen.


Haar werk kan u hier raadplegen.