Uitreiking 2018


De tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog wordt op zaterdagnamiddag 24 november in Het Vleeshuis in Ieper uitgereikt. De uitreiking is gratis bij te wonen, mits voorafgaande registratie. Wilt u de uitreiking bijwonen? Schrijf u dan in via dit formulier. Vroege vogels kunnen intekenen voor een gegidst bezoek aan het In Flanders Field Museum (14.00u tot 14.45u) alvorens de uitreiking van start gaat.

PROGRAMMA
Start uitreiking om 15.00u

Presentatie door Sven Pichal

Welkomstwoord door Jef Verschoore, voorzitter In Flanders Fields Museum (IFMM) 

Lezing door Pieter Trogh over "De Namenlijst
De Namenlijst is een wetenschappelijke telling van alle dodelijke slachtoffers die in ons land vielen van 1914 tot 1918, die wordt uitgevoerd door het IFFM. Het IFFM wil voor ons land "een inclusief register van slachtoffers opstellen, een lijst waarop plaats is zowel voor burgers als voor militairen, ongeacht hun nationaliteit, zowel voor toenmalige vrienden als voor gewezen vijanden, zowel voor Belgen die in eigen land of daarbuiten omkwamen als voor niet-Belgen die hier om het leven kwamen of dodelijk verwond raakten om vervolgens elders te sterven."

Muzikale intermezzi door Yuko - "Cher Ami
Drie tekenaars en de band Yuko gingen aan de slag met de waargebeurde verhalen van enkele opmerkelijke dieren die meevochten aan het front, in een oorlog waar ze zelf nooit voor kozen. Zo zorgen ze na 100 jaar vergetelheid voor een gepaste ode.

Uitreiking KlasCementsprijs door Simon Dedoncker, coördinator KlasCement

Uitreiking prijzen Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog door Mark Andries,
kabinetschef Minister-President Geert Bourgeois

Receptie